Lions Klub KRŠKO

Pomagamo!

Srečanje s častnim članom LK Krško, patrom dr. Karlom Gržanom

V torek, 27. marca, smo člani LK Krško skupaj z družinskimi člani in prijatelji v Hotelu Kunst v Krškem  gostili  našega častnega člana, patra dr. Karla Gržana. Predstavil nam je knjigo, ki jo je izdal ob 500. obletnici reformacije: »95 tez, pribitih na vrata svetišča kapitalizma za osvoboditev od zajedavskega hrematizma« in nam z njo  v razmislek ponudil vprašanja o krivični ureditvi sveta, o manipulacijah, ki nas potiskajo v medsebojne spopade, prav tako o politiki, ki ustvarja nasprotja v družbi in o največji globalni prevari današnjega časa - ekonomiji, ki to ni, saj povzroča vedno večji prepad med peščico bogatih in večino revnih.
V tezah nas poziva, da se odvrnemo od krivičnega in zločinskega  hrematizma in obudimo nauk ekonomije, katere temeljno poslanstvo je skrb za dom - poskrbeti za slehernika.
V razpravi je sodelovali tudi raziskovalec, humanist in publicist, dr. Stanko Blatnik. Akademska pot ga je vodila od Tehnične fakultete v Tuzli, kjer je poučeval fiziko, do predavatelja v Silicijevi dolini... Prihodnost je razkril  skozi svoje videnje trenda razvoja tehnologije, pri tem pa poudaril   pomen socialnih inovacij, ki jih bomo v prihodnje nujno potrebovali v medosebnih odnosih.
Razprava je bila namenjena izmenjavi mnenj in pogledov na aktualne družbene razmere. Srečanje smo zaključili s pogostitvijo restavracije Kunst in Vinske kleti Krško.
Srecanjezkarlomgrzanom

LIKOVNI NATEČAJ »PLAKAT MIRU« V LIONISTIČNEM LETU 2017/18

Že v mesecu juniju 2017 smo vse osnovne šole v Posavju (RRA Posavje) povabili k sodelovanju na likovnem natečaju Plakat miru, ki je to leto v ospredje postavil bodočnost miru. Na natečaj se je prijavilo 18 osnovnih šol, svoja dela pa je do zaključka natečaja oddalo 14 osnovnih šol. Skupaj smo prejeli 78 del, ki jih je ustvarilo 59 učenk in 19 učencev.
Komisija Lions kluba Krško je prejeta dela pregledala in izbrala 14 del (z vsake osnovne šole po eno). Od teh so 3 dela naš klub predstavljala na natečaju distrikta. Z veseljem poročamo, da sta se dve od treh poslanih del uvrstili med najboljše stvaritve našega distrikta. Vsa izbrana dela smo razstavili na zaključni prireditvi.
S prireditvijo 10. aprila 2018 v Osnovni šoli Mihajla Rostoharja Krško smo Plakat miru za leto 2017/18 slovesno zaključili. Učenke in učenci osnovne šole in Glasbene šole Krško so pripravili kulturni program, Lions klub Krško je podelil praktične nagrade učenkam in učencem, ki so bili izbrani in vse sodelujoče pogostil s sladkimi in sadnimi dobrotami. Posebej smo se zahvalili tudi mentoricam in mentorjem s sodelujočih šol.
Zdaj pa nas čaka že nov izziv, Plakat miru 2018/19.
Alenka Žuraj Balog, koordinatorica
Plakatmiru
 

Izobraževanje s področja oživljanja in uporabe defibrilatorja

Dne 24.2.2017 smo za naše člane izvedli izobraževanje o oživljanju in uporabi defibrilatorja. Da bi lahko pomagali drugim, moramo biti tudi sami usposobljeni. Ko pridemo v situacijo pomagati, običajno ni časa za razmišljanje, ampak je potrebno hitro in predvsem kakovostno ukrepati. Zato je potrebno postopke oživljanja redno obnavljati in ponavljati.
Podprli smo tudi akcijo Zveze društev Lions klubov Slovenije – Defibrilatorji na ulice. Ugotavljamo, da je vse preveč defibrilatorjev na mestih, ki ne omogočajo njihove uporabe 24h na dan.
Izobraževanje je odlično izvedel naš predsednik dr. Jurij Pesjak.

Izob1

Tudi člani Lions kluba International Krško obeležili praznovanje 100-letnice ustanovitve Lions Clubs International

V soboto, 27.maja 2017 so se članice in člani Lions kluba International Krško udeležili praznovanja 100 letnice ustanovitve Lions Clubs International ( LCI ) v Ljubljani, ki jo je organizirala Zveza lions klubov Slovenije – District 129. Pred 100 leti je zavarovalničar Melvin Jones uspel združiti somišljenike poslovnih klubov v Ameriki in ustanovil Lions Clubs International.
Danes se združujemo v 47.000 klubih v 210 državah z 1.400.000 članov, v našem slovenskem Districtu 129 pa v 57 klubih 1.500 članov.
Na lično urejenih stojnicah, ki so bile razporejene od magistrata do Tromostovja v Ljubljani, smo se ob ostalih lions klubih predstavili s cvičkom Kleti Krško, salamo Kmečke zadruge Sevnica, kruhom pekarne Bruno Preskar Sevnica in jabolki Evrosada.
Stojnica je bila izjemno dobro obiskana in tako smo zbrali kar nekaj prostovoljnih prispevkov za dobrodelno akcijo pomoč slepim in slabovidnim. V okviru praznovanja je potekalo veliko zanimivih prireditev, ki so popestrile dogajanja v centru Ljubljane. To je bil resnično praznik slovenskega lionizma.
Prejšnji večer smo se udeležili tudi konvencije v Cankarjevem domu.

Stane Zorko
Predsednik LK Krško
2017/2018

IMG 2024

Izvedba natečaja plakat miru v lionističnem letu 2016/17

V letu 2016/17 sem prevzela nalogo koordinatorke likovnega natečaja Plakat miru, ne da bi dobro vedela, v kaj se spuščam, saj prave »predaje poslov« ni bilo.
Konec meseca septembra 2016 sem vse osnovne šole v Posavju (RRA Posavje) povabila k sodelovanju na likovnem natečaju, ki sem ga podkrepila tudi z večkratnimi telefonskimi pogovor z ravnateljicami in ravnatelji ter likovnimi pedagoginjami in pedagogi. Na natečaj se je prijavilo 19 osnovnih šol. V začetku oktobra sem vsem sodelujočim osebno predala risalne liste ustreznih dimenzij za ustvarjanje likovnih del.
Do 8. 11. 2016, ko se je natečaj zaključil, je likovna dela poslalo 14 osnovnih šol. Komisija Lions kluba Krško je prejeta dela pregledala in izbrala 3, ki so naš klub predstavljala na natečaju distrikta. Poleg tega je izbrala še 14 del (z vsake osnovne šole po eno), ki smo jih prikazali na razstavi na zaključni prireditvi..
S prireditvijo 9. maja 2017 v Osnovni šoli Mihajla Rostoharja Krško smo Plakat miru za leto 2016/17 slovesno zaključili. Učenci šole so pripravili kulturni program, Lions klub Krško je podelil praktične nagrade učenkam in učencem, ki so bili izbrani, vse sodelujoče pa povabili na nagradni izlet. Na prireditvi smo podelili tudi donaciji osnovnima šolama Ana Gale Sevnica in Dr. Mihajla Rostoharja Krško kot pomoč otrokom s posebnimi potrebami.

Alenka Žuraj Balog, koordinatorica

NatP1

 

NatP3

NatP2

Zahvala za donacijo in izvedbo plakata miru 2016/17

Spoštovana ga. Alenka !

Najprej iskrena hvala Lions klubu Krško za donacijo, ki jo bomo odgovorno in koristno porabili za naše učence.
Želela pa bi se zahvaliti še za nekaj. Plakat miru spodbuja učence k razmisleku o boljšem svetu v najširšem pomenu besede, posredno tudi k sprejemanju različnosti, kar so majhni a pomembni koraki k ustvarjanju vključujoče družbe.
Z organizacijo takšnih dogodkov vašega Lions kluba zagotovo spreminjate tudi poglede na osebe s posebnimi potrebami. Ravno stališča in pogledi pa so tisto, kar odpira ali zapira poti pri njihovem vključevanju v družbo. Vaš klub in vaši člani že leta s svojimi dejanji odpirate in gradite nove poti. Ena izmed njih je prav gotovo tudi odločitev, da zaključno prireditev Plakata miru organizirate v prostorih naše šole, priložnost za oblikovanje kulturnega programa pa zaupate našim učencem.

Iskrena hvala še enkrat in vse dobro.
Barbara
dr. Barbara Smolej Fritz, ravnateljica

OŠ Dr. Mihajla Rostoharja Krško
Cesta 4. julija 33
8270 Krško

Jubilejno priznanje Občine Krško Lions klubu Krško

Na slavnostni akademiji ob občinskem prazniku, dne 7.6.2016 v Kulturnem domu Krško, je župan Občine Krško mag. Miran Stanko podelil priznanja večim organizacijam, ki so z ustvarjalnim delom pomembno prispevale h kakovosti življenja v lokalnem prostoru.

JubilejnoPriznanje2

Prejemniki priznanj Občine Krško (v sredi prve vrste župan Miran Stanko, v drugi vrsti za njim Romana Anžiček)


Veseli nas, da je bilo opaženo tudi dobro delo prostovoljnih in humanitarnih organizacij, saj so bile med ostalimi prejemniki tudi predstavnice Območnega združenja RKS iz Krškega, in sicer za nesebično pomoč migrantom na južni meji, pri čemer so bili pohvaljeni tudi Adra in Karitas.
Lahko smo ponosni tudi na pomoč migrantom, ki smo jo nudili Lions klubi v naši 1.coni v 2.regiji (Novo mesto, Ribnica, Trebnje, Brežice, Krško) in ostali Lions klubi iz celotne Slovenije ter mednarodna LCIF.
Zelo nas je razveselilo podeljeno priznanje Občine Krško za 20 - letno humanitarno delo članom Lions kluba Krško, ki ga je v našem imenu prevzela predsednica Romana Anžiček.

Božidar Resnik
Predsednik 1. Cone / 2. regije

Novo vodstvo Lions kluba Krško v delovnem letu 2016/2017

Člani Lions kluba Krško smo tudi letošnje delovno leto zaključili z Zborom članov kluba, ki je bil 31.05.2016. Predsednik je Jure Pesjak, tajnica Alenka Žuraj-Balog in zakladnik Kamil Krošelj.

Zboru je sledil še svečan dogodek, sprejem novega člana Lions kluba Krško, Andreja Predina.

lions romana

»MIR POVEZUJE« tudi v Posavju

V preddverju hotela Terme Čatež je v torek, 12.04.2016, potekala otvoritev zaključne razstave najboljših del likovnega natečaja za plakat miru 2015/16, ki ga vsako leto pripravi Lions klub Krško. Prireditve so se poleg članov Lions kluba Krško udeležili predstavniki šol, mentorji, mladi ustvarjalci, njihovi starši in člani Lions klubov Brežice in Novo mesto.

Program je vodila Meta Habinc, ki je bila tudi koordinatorica natečaja. Z glasbenimi točkami so ga popestrili učenci OŠ Artiče ter klarinetisti GŠ Krško.

Na povabilo Lions kluba Krško je tokrat na natečaju sodelovalo kar sedem posavskih šol, in sicer: OŠ Artiče, OŠ Boštanj, OŠ Cerklje ob Krki, OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško, OŠ Podbočje, OŠ Raka in OŠ Velika Dolina. Skupaj so prispevali 32 likovnih del. Najbolje so se že tretje leto zapored odrezali likovniki OŠ Raka. Kot najboljšim v lanskoletnem natečaju smo za nagrado, v marcu omogočili dvema razredoma otrok OŠ Raka ogled Jakčevega doma v Novem mestu. Povzetek z izleta, kjer jih je pred odhodom pozdravil conski predsednik Božidar Resnik, je na otvoritvi predstavila učenka Lia Molan King.

Avtorji letošnjih razstavljenih del so Tajda Šinkovec Mesar (OŠ Boštanj), Eli Gorenc, Lucija Krištof, Lia Molan King, Zoja Šiško, Urša Duhanič (vse OŠ Raka), Maja Glogovšek (OŠ Artiče), Danijel Moreše (OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško), Nika Kuhar, Lara Zorič (obe OŠ Podbočje), Ema Ajster (OŠ Cerklje ob Krki), Lara Šumlaj (OŠ Velika Dolina), katerim je priznanja podelila Đurđa Katić, ki v akciji kot članica komisije sodeluje že vrsto let. Med naštetimi deli je komisija izbrala dve najboljši deli, in sicer Lare Zorič iz OŠ Podbočje in Zoje Šiško iz OŠ Raka, ki sta bili poslani na državni nivo D129. Mentorjem se je zahvalil bivši predsednik Janez Živič.

Predsednica krških Lionsov Romana Anžiček je poudarila, da v skladu s poslanstvom in vrednotami člani posvečajo svoj čas in sredstva, ki jih zberejo preko dobrodelnih prireditev, v veliki meri prav otrokom v stiskah, obolelim in pa organizaciji prireditev, kot je Plakat miru. V nadaljevanju se je zahvalila Meti Habinc za izvedbo natečaja in prireditve, spomnila pa je tudi na pokojno članico kluba Nuško Kukovičič, ki je v vlogi strokovne podpore sodelovala že od samega začetka natečaja v Lions klubu Krško, to je od leta 1998.

Ker bo v delovnem letu 2016/17 na nivoju D129 že 20. prireditev natečaja, Lions klub Krško načrtuje kar nekaj novosti. Bodoča koordinatorica projekta Alenka Žuraj verjame, da bodo s spremembo prav gotovo pritegnili še več mladih umetnikov in njihovih mentorjev. Naj bo naslov naslednjenga, jubilejnega natečaja: »Praznovanje miru« tudi v naših srcih upravičeno.

Obisk Doma upokojencev in oskrbovancev Impoljca

ObiskImpolca

Člani Lions kluba Krško smo 19.02.2016 obiskali svoje prijatelje v Domu upokojencev in oskrbovancev Impoljca. Prijatelji smo postali skozi vrsto let, ko jih že tradicionalno po novoletnih praznikih obiščemo in prinesemo nekaj malega dobrot, koledarjev in ponavadi kak tehnični pripomoček. Naše članice Nuške, ki je bila pobudnica teh srečanj, tokrat ni bilo več z nami, saj je tragično preminula v prometni nesreči v začetku letošnjega leta. Spomnili smo se tudi nanjo in nato nadaljevali druženje, ki so ga oskrbovanci popestrili s kulturnim programom, zaigrala je harmonika in tudi zaplesali smo. Srečanje smo nadaljevali ob prijetnem pogovoru ter se strinjali, da je čas največje darilo, ki ga lahko nekomu daš. Zahvaljujemo za prijazen sprejem, kulturni program in pogostitev. Upam, da smo tudi mi nudili vsaj pol zadovoljstva, kot smo ga v Domu čutili sami. Občutek, da lahko nekomu pomagaš, pa čeprav skromno, je res enkraten!
Dovolite mi, da navedem besede Matije Dobovška, zaposlenega v Domu Impoljca:
"Pravo prijateljstvo je bogastvo, ki ga čas plemeniti. Plete vrednote, moč in navdih za prihodnost, za življenje, ki nas povezuje in vedno znova opominja, da je življenje lepo.
Sled obiska krških dobrotnikov 26. januarja 2016 je donacija novega osebnega računalnika, ki bo omogočil opismenjevanje, izobraževanje in vstop na globalno informacijsko ožilje, ki širi obzorja. Prisrčno srečanje in dobrovoljno druženje so bili pospremljeni s pesmijo, plesom, pogovorom in mnogimi stiski rok.
Čas, ki ga živimo, pogosto pred nas postavlja kruta življenjska spoznanja, ki znajo naše misli zapeljati na polja strahu in negotovosti. Pozornost, darežljivost in vrednote krških »levov« pa budijo občutke, ki so neprecenljivi. Saj se le dobro z dobrim vrača in tako nam prihodnost v skupen prid obrača."
»Seme prijateljstva bo klilo in rastlo. In plodovi bodo trajni, koristni, uporabni – za vse in vsakogar«, sta povzeli direktorica Impoljce Andreja Flajs in gospa Romana Anžiček predsednica Lions kluba Krško.

Božidar Resnik
Conski predsednik
2015/2016

Srečanje LK Krško s člani Društva gluhih in naglušnih Posavja Krško

Člani Lions kluba Krško smo 19.02.2016 obiskali Društvo gluhih in naglušnih (DGN) Posavja Krško. Anji, najmlajši članici DGN smo izročili prenosni računalnik, ki ji bo koristil pri nadaljnjem šolanju,  Jožetu pa stacionarnega z velikim ekranom,  da bo kot je dejal: »Lahko prebiral novice in bo tako na tekočem s politiko« in ček v vrednosti 200 €. Prav tako smo se dogovorili, da bomo ček v višini 200 € izročili družini, kjer sta oba starša gluha.

DSC 0066 DSC 0082

20. obletnica delovanja Lions kluba Krško

ObletnicaV petek, 23.10.2015, je v Kulturnem domu Krško potekala dobrodelna prireditev, ki smo jo ob 20 obletnici delovanja organizirali člani Lions kluba Krško.

Predsednik Janez Živič je pozdravil prisotne in na kratko predstavil delovanje Lions kluba Krško. V dvajsetih letih delovanja nam je uspelo zbrati preko 300.000 € finančne in materialne pomoči. Zahvalil se je vsem, ki so obiskovali naše prireditve in donirali sredstva. Namenili smo jih predvsem invalidom, bolnim osebam, društvom in ustanovam ter pomoči potrebnim posameznikom. V nadaljevanju prireditve je predal besedo voditeljici programa Bernardi Žarn, ki je vodila že naš prvi Charter night pred dvajsetimi leti. Častni član, pater Karl Geržan se prireditve zaradi bolezni ni mogel udeležiti, zato je njegov govor prebrala voditeljica. Z vrhunskimi glasbeniki in pevci Posavja se je prireditev prevesila v večerni koncert. Mihaelo Komočar je na klavirju spremljala Špela Troha, Nušo Derenda pa glasbeniki Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško z dirigentom in umetniškim vodjem Petrom Gabričem.

Vsem nastopajočim so dobrodelne prireditve ena od stalnic njihovega delovanja. Tudi tokrat so se v celoti odpovedali honorarju, za kar smo jim zelo hvaležni.

Ob zaključku prireditve sta se predsedniku kluba Janezu Živiču pridružila guverner Zveze Lions klubov D129 Branko Dolenc in župan občine Krško Miran Stanko. Skupaj so izročili donaciji v skupni višini 5.000 € deklicama Zali in Dani za zdravljenje cerebralne paralize. Donacijo 500 € smo člani namenili sosednjemu Lions klubu Brežice za pomoč prebežnikom.

Po koncertu je sledilo prijetno druženje v avli Kulturnega doma , ob dobrotah Društva kmetic Krško in ob izbranih vinih iz Vinske kleti Krško.

Člani Lions kluba Krško se najlepše zahvaljujemo vsem, ki ste podprli našo prireditev in se je udeležili. Prav tako hvala donatorjem, ki ste prispevali svoj čas ali denar. Moramo dodati, da vas je nekaj želelo ostati anonimnih, vendar v izkupičku prireditve je pomemben tudi vaš delež. Le tako smo uresničili zastavljen cilj in zopet skupaj POMAGALI. 

donatorji

LK Krško, 26.10.2015

Več si lahko o prireditvi preberete na povezavi Posavskega obzornika: :   http://posavje.info/kultura/dve-desetletji-lions-kluba-krsko.html

 

Galerija

 

Zbor članov Lions kluba Krško in volitve predsedstva za delovno leto 2015/2016 – april 2015

Člani Lions kluba Krško smo delovno leto zaključili z Zborom članov kluba, ki smo ga tokrat imeli že v mesecu aprilu. Predsednica v jubilejnem letu 2015/2016 bo Romana Anžiček, tajnik Kamil Krošelj in zakladnik Aleksander Vegelj.

Določili smo tudi člane organizacijskega odbora za prireditev ob 20. obletnici delovanja Lions kluba Krško.

ZborLionsi

pomagamo

100tka

Sponzorji

Statistika obiskov

Zadetki pogledov prispevkov
63126