Lions Klub KRŠKO

Pomagamo!

V četrtek, 15.1.2009, smo se člani LK Krško v upravni stavbi družbe Kostak sestali na četrtem delovnem sestanku v tekočem delovnem letu. V uvodnem delu je g. Božidar Resnik predstavil vsebine iz seminarja za pooblaščence za stike z javnostmi, ki se ga je udeležil v mesecu novembru 2008.

»Kdor danes ne zna komunicirati z javnostmi ima že jutri lahko težave Izgraditi takšno javno podobo, ki bo odražala realno sliko posameznika ali določene skupine oz. sliko, ki jo želimo posredovati javnosti, je eden izmed ciljev kakršnega koli delovanja v javnosti. In čeprav se včasih zdi, da je sposobnost komuniciranja z javnostmi nekaj, s čimer se rodimo, je dejansko učinkovita komunikacija veščina, ki se je moramo učiti celo življenje. Povedati ali zapisati ravno tisto, kar želimo in na takšen način, ki bo razumljiv večini bralcev oz. poslušalcev – tako bi lahko nekoliko posplošeno definirali »učinkovito komunikacijo«. Česa takega kot so »recepture« učinkovitega komuniciranja seveda ne moremo pričakovati. Komunikacija je vendarle eno izmed področji, kjer natančna navodila odpovedo. Kljub temu pa se lahko določenih načel učinkovitega komuniciranja tudi naučimo. Dosegljivost, hitrost, iskrenost, zanesljivost,…to je le nekaj  načel učinkovitih odnosov z javnostmi, ki so bila predstavljena v okviru omenjenega predavanja. Ko gre za javno nastopanje ne smemo pozabiti niti na primerno obleko, usmerjenost pogleda in ton jezika…Veliko koristnih nasvetov. Seveda pa pri vseh napotkih dobrega komuniciranja in izgradnje ustrezne javne podobe, ne smemo pozabiti predvsem sledečega: kulture jezika, strokovnosti ter pripravljenosti na vsebino in na morebitna neprijetna vprašanja. Vsemu temu dodajmo še zadostno mero spontanosti ter spoštovanja javnosti, kateri želimo posredovati določene informacije, in uspeh nam skoraj ne more uiti.

Če so mediji, kot večkrat pravijo, sedma sila, moramo biti mi, ki medije v kakršni koli obliki koristimo, osma sila. Medijska pismenost, o kateri tokrat ni bilo govora, je nekaj, kar bi morali privzgojiti že majhnemu otroku. In ker nekateri medijsko pismenost pojmujejo predvsem kot sposobnost »kritiziranja« vsega, kar nam mediji ponujajo, bomo tokrat zaključili v drugačnem, lionističnem tonu. Sposodili si bomodve načeli lionistične etike in jih uporabili za sklenitev temelja učinkovite komunikacije in učinkovitih odnosov z javnostmi. Ko gre za komuniciranje z javnostmi, internimi ali eksternimi, poskušajmo biti skopi s kritiko, še posebej če zanjo nimamo ustreznih argumentov ter darežljivi s pohvalo. Skušajmo vedno graditi, nikoli rušiti.

Tokrat smo se člani LK Krško na vabilo g. Božidarja Resnika sestali v novi upravni stavbi Kostaka

kostak stavba

 

pomagamo

100tka